Literatūra · Nordisk · Santas miljaakaas graamatas

Klusuma spirále


spiral-of-silence-communication-theory

Studējot žurnālistiku, uzzināju par klusuma spirāles teoriju, kas izskaidro viedokļa veidošanos un pieņemšanu. Klusuma spirāles teorija skaidro situācijas, kādēļ cilvēki izvēlas klusēt, ja viņi jūt, ka viņu uzskati ir mazākumā salīdzinājumā ar sabiedrības lielākās daļas uzskatiem.

Es reizēm garāmskrienot palasu, ko daži gudri cilvēki šur tur saka par grāmatām, un nemaz neskrienu atkārtot viņu pieredzi. Bet arī nesaku, ja galu galā iepazīstos ar darbu, ka viedokļu līderu lasītais ir nesaprotams suņa murgs, ja man tā liekas. Tā nu es kūņojos pa klusuma spirāli.

8660174Pēdējā laikā man ir veicies ar grāmatu izvēli, kas ir bijusi vairāk uz instinktiem balstīta. Kāpēc es pieminēju klusuma spirāli? Jo par to es atcerējos, skatoties uz kādu nesen izdotu grāmatu, ko neminēšu vardā, bet kuras reklāmas kampaņa skrēja grāmatai pa priekšu. Daži blogeri par to rakstīja pirms tās lasīšanas (?), un reklāmas kampaņa  mani atstūma malā no grāmatas, jo man patīk pašai uzrakt kaut ko labu un klusi par to papriecāties pie sevis (nu labi, arī blogā). Ne pārāk reklamēti darbi, kas pārsteidz ar savu burvību nesagatavotu, man patīk daudz labāk nekā masveida psihoze. Par norvēģu rakstnieku Lū (kura vārdu un uzvārdu es joprojām nespēju atcerēties) biju vienreiz lasījusi,  ka intervēt viņu esot bijis dažu cilvēku sapnis, un vispār likās, ka tas ir kaut kas spožs un nesaprotams. Atturējos no rakstnieka kādu laiku. Jo skandināvu literatūra (ar maziem izņēmumiem) man saistās ar kaut ko tik smagu, griezīgu un bezdzīvīgu, ka es labāk izvēlos lasīt kaut ko no sieviešu romāniem, kuri mani  savukārt kaitina ar savu spirdzīgumu un prognozējamiem notikumiem.

Nu re, un tagad es varētu piekrist visiem, kuri sita plaukstas aplaudējot Lū meistarībai. Iesāku ar „Dopleru”, kurā 40gadīgs vīrietis pēc tēva nāves un kritiena no velosipēda, izvēlas dzīvot mežā un nodrarboties ar barteru, lai apmainītu nomedīto gaļu pret citiem vajadzīgajiem produktiem. Turklāt viņam ir milzīga problēma- milzīgs loceklis. Sarkams un ironija bagātīgi lija no teksta ārā par spīti īsajiem teikumiem. Sen nebiju lasījusi kaut ko tik atsvaidzinošu. Nākamajā dienā sāku lasīt „Muleju” par 18gadīgu meiteni, kura lidmašīnas katastrofā zaudē visu savu ģimeni un mēģina divas reizes veikt pašnāvības aktu. Par spīti grāmatas plānumam lasīju 3 dienas un neparko negribējās, lai grāmata beidzas.

Ar Lū radītājiem tēliem bija viegli sadraudzēties, jo tie, pirmkārt, bija cilvēcīgi, egoistiski, tieši, un turklāt man nebija nekādu grūtību iedomāties, kā tie izskatās. Man likās, ka šie tēli patiešām varētu eksistēt. Un bez tam Lū nemoralizē, bet smalki vij savu stāstu, un tad es pamanu, ka manī veidojas pārdomas par dažādām tēmām pilnīgi negribot. Šis rakstnieks prot sarunāties ar lasītāju bez liekas tā gruzīšanas. Rakstnieks raksta par dramatiskiem notikumiem, kas maina cilvēku uz mūžu, izmantojot tik maz dramatisku līdzekļu un tik maz vārdu, ka vēstījuma spēks līdz ar to palielinās.

Un, lai arī izskatās, ka blogeri ir jaunie viedokļu līderi, es ceru, ka Lū nekad nekļūs par „kulta” rakstnieku (un tomēr es to klusām iesaku).

 

 

10 domas par “Klusuma spirále

  1. Pieņemu, ka runā par Ērlenu Lū. Neko diži daudz no viņa lasījis neesmu, vienīgi Kurt’u, kas domāts bērniem (bweh), bet arī mans iespaids bija labs. Dažkārt kaitināja/garlaikoja, bet tik tiešām – vismaz kas jauns un svaigs. Rīgas Laikā, ja nemaldos, reiz bija interesanta saruna ar viņu

    Patīk

  2. Laikam tieši šī iemesla dēļ uz laiku (iespējams arī pavisam) atteikšos no sadarbības ar izdevniecībām – pagaidām šķiet, ka ar visām četrām sadarbības partnerēm. Gribu veltīt vismaz pusgadu, lai lasītu klasiku, vecu literatūru un nepopulārus darbus.
    Bestselleri un jaunā literatūra jau apnikusi.

    Patīk

      1. Sākšu ar Viktora Igo “Nožēlojamiem”. Pēc tam ir padomā ķerties klāt Bulgakova daiļradei. Nezinu gan vai aprakstīšu tās grāmatas blogā, bet neizslēdzu arī tādu iespēju.
        Bet pirms tam vēl jāizpilda saistības ar vienu izdevniecību – jāizlasa pēdēja grāmata, kuru esmu paņēmis no izdevniecības un tad varēšu ķerties klāt klasikai.

        Patīk

      2. Man patiik, ka izdevnieciibas piedaavaa sadarboties ar blogeriem, tas ir radiijis mazu apsveerumu graamatnieciibaa.
        Bet akal ir citi aspekti shaadai sadarbiibai…
        Kaut man buutu pacietiiba izlasiit Igo tagad, nevis pusaudzha gados.

        Patīk

  3. Ērlennam Lū diezgan spožs laiks Latvijā patiesībā bija jau pirms gadiem sešiem, ja ne vairāk, kad latviski tika izdota viņa grāmata “Naivi. Super”. Par kulta rakstnieku viņš gan gluži nekļuva, bet atceros, ka apkārt ļoti daudzi viņu lasīja un sajūsminājās, grāmata bija iekļauta Bērnu žūrijā, varbūt arī tāpēc to pamanīja vairāk. “Naivi. Super” uz vairākiem gadiem kļuva par manu absolūti mīļāko grāmatu tieši atklātās valodas dēļ. Citas viņa grāmatas tā arī neesmu lasījusi, laikam nedaudz bail, ka tas vienkārši vairs nebūs tas, jo no viņa gaidu ļoti daudz. Bet varbūt tomēr kaut kad jāpamēģina 🙂

    Patīk

  4. Katrs mēs lasām to, ko vēlamies lasīt. Ja vēlmes sakrīt – neko darīt. Ja vienam kāda grāmata liekas lieliska, bet citam nepatīk – atkal neko darīt. Man gribētos, lai mēs vairāk priecātos par kopīgu lasīšanu – gan populārām, gan nepopulārām grāmatām, nevis taisnotos kāpēc lasa to vai to un nelasa ko citu.
    Uzraksti par Lū, jo noteikti liela daļa (tāpat kā es) neesam ar viņu pazīstami.

    Patīk

      1. Tas gan. Man ir doma reiz nepētot,neplānojot un neskatoties iet gar bibliotēkas plauktiem (ne tiem, kur jaunākās izdotās). Ik pa brīdim apstāties un paņemt to grāmatu, pie kuras roka apstājusies. Un tad pacensties šādā eksperimentā savākto izlasīt.

        Patīk

Komentēt