Seriāli

Britu seriāli


 

Gada sākums izskatās kā bez-grāmatu laiks, tāpēc pastāstīšu par saviem mīļākajiem britu seriāliem. Man ļoti patīk tos iedalīt atsevišķā kategorijā, jo tas ir pilnīgi citāds humors, ja salīdzina ar vairākumu amerikāņu ražojumu. Mazliet piezemētāks, realāks, vairāk manai mentalitātei piemērots varbūt? Un aktieri neizskatās pēc supermodeļiem, bet gan atgādina kādu parastu cilvēku no blakus pagalma vai pārtikas veikala.

 

 

 

Un tāpēc sāksim ar vienu no maniem mīļākajiem komiķiem Dilanu Moranu un “Black Books” (2000- 2004). Tas ir stāsts par nīgru īru Bernardu, kurš visai brīvi vada savu grāmatu veikalu, no sirds ienīzdams pircējus un pamatīgi lietojot alkoholu. Viņam nav ne daudz pircēju, ne draugu, tomēr man ne vienā mirklī nebija garlaicīgi to skatīties. Mani piesaitīja gan grāmatu veikala vide, gan Dilana Morana tēlojums, kurš esot balstīts uz reālu grāmatnieku un viņa darbībām Dublinā:

“He looks like he’s swallowed a cup of sour milk and peed himself at the same time. He has this green bilious expression, years of displeasure have shaped his face”.

 

Es vienmēr esmu apbrīnojusi tos cilvēkus, kuri stāv lielveikalos un aicina uz degustācijām vai dala reklāmas lapiņas. Man vienmēr ir licies, ka tādam darbam vajag tik daudz pacietības un drosmes, un tāpēc arī Drifters (2013- ) mani ieinteresēja. Tas ir stāsts par trim meitenēm, kuras pēc universitātes pabeigšanas meklē “savu vietu zem saules” un pa to laiku piestrādā dažādos interesantos darbos, un viens no tiem ir dažādu produktu reklamēšana.  Vērts ir skatīties kaut vai galvenās varones sejas izteiksmju dēļ, jo man ir aizdomas, ka es nespētu parādīt kaut trešdaļu no viņas grimasēm. Bet šis bija seriāls, kur es pat reizēm smējos balsī, jo – jā, es varonēm līdzīgas britu meitenes biju satikusi, un viss varētu būt kā īstajā dzīvē.

 

 

Gribi uzzināt, kāda varētu būt britu “Friends” versija?

Tad jāskatās Fresh Meat(2011-2016), jo tā ir komēdija par sešu studentu dzīvi kopīgi īrētajā mājā Mančestrā. Bet lamīgā kārtā tur nav aizkadra smieklu, un joki ir daudz melnāki. Viņi daudz laika pavada krogā vai organizējot, piemēram, festivālu savās mājās. Visi jaunieši ir no dažādām Lielbritānijas vietām un sociāliem slāņiem, tāpēc interesanti apskatīties uz viņu savstarpējām attiecībām un atšķirībām saskarsmē.

Un mana “Fresh meat” varone ir Oregona, kuru attēlo Šarlote Ričija. Lai arī viņa nāk no inteliģentas un pārtikušas ģimenes, viņa cenšas izlikties par daudz zemāka slāņa meiteni, tomēr karjeras dēļ ir gatava uz visu.

 

Kad uzzināju, ka Šarlote Ričija tēlo arī seriālā “Siblings” (2014- ), es zināju, ka man tas jāredz. Ja ir redzēts amerikāņu seriāls “Don’t trust the b**** in Apartment 23“, tad kaut kādā veidā abu seriālu galvenās varones man atgādina viena otru. Lai arī amerikāņu seriālā Hloja ir iespaidīga, labi kopta un diegzan narcistiski noskaņota jaunkundze, arī britu Hanna neatpaliek no viņas egoisma izpausmēs.

Šoreiz seriāls ir par māsu un brāli, kuru attiecības ir diezgan dīvainas un visai atsvešinātas, tomēr viņi turpina dzīvot kopā vienā dzīvoklī. Seriālā “Siblings” ir arī mazliet haosa no ofisa dzīves, kas ir mans mazais magnēts attiecībā uz seriāliem, jo mana ofisa dzīve (īpaši strādājot UK) diemžēl nekad nav bijusi tik krāšņa kā britu seriālos.

 

 

Un mans mīļākais seriāls ir Peep Show (2003-2015)

Marks un Džeremijs ir divdesmitgadnieki, kuri dala dzīvojamo platību, bet viņiem nav pilnīgi nekā kopīga. Ja Marks ir orientēts uz karjeru, rutinizētām darbībām un dzīvo “pareizo” dzīvi, tad Džeremijam viss ir vienalga, viņš eksperimentē ar karjeras iespējām, seksualitāti un narkotikām, un gandrīz nekad nemaksā īri.

Viena lieta gan viņiem ir kopīga- viņi ir pilnīgi nepiemēroti attiecībām, un ar viņiem vienmēr gadās kaut kas interesants un smieklīgs.

Seriāls ir filmēts īpatnējā stilā- kamera pārtop par galveno varoņu “acīm” un parāda viņu atšķirīgo pasaules redzējumu, un atskaņo galveno varoņu domas un indīgās piezīmes.

Rakstot par saviem mīļākajiem seriāliem, sapratu vienu lietu- man patīk seriāli, kas parāda absurduma pilnas situācijas un haotiskus varoņus. Laikam jau tas daudz ko pasaka arī par mani?

 

18 domas par “Britu seriāli

  1. Tu tā raksti, ka man tagad gribas sākt kādu no šiem seriāliem skatīties. Visdrīzāk to par grāmatnīcu. Vispār, ja sadomāju kādu seriālu skatīties, apsveru BBC ražotos. Tās vēsturiskās kostīmdrāmas ir tik vēsturiski feinas.

    Patīk

    1. šis ieraksts marinējās melnrakstos mēnesi, jo man bija tik daudz to britu seriālu, par ko es gribēju uzrakstīt, bet negribējās to padarīt pārāk garu.. Vēsturiskie seriāli gan mani nekad nav uzrunājuši, un es nesaprotu, kāpēc.

      Patīk

      1. Nuuuu… Man nenormāli patīk pats sākums, kad Bernards ir gatavs, lai skūtie viņu piekauj, ja tā var izvairīties no grāmatvedības kārtošanas. Tik saprotami! Vēl protams, nevar aizmirst epizodes ar sienām, kas nāca Frenai virsū, un to, kā tika “sargāts” dārgais vīns. Bet vislabākās ir dzērājdziesmas, ko Bernards dziedāja mazajam puisītim. Ļoti atgādina Beyonce jaunākos gabalus gan balss, gan satura ziņā 😀

        Patīk

  2. “Black books” ir ģeniāls seriāls, piekrītu 🙂 Nezinu, vai var runāt par mīļākajām epizodēm, bet pēc daudzajiem gadiem kopš skatīšanās atmiņā ir palikusi sērija par piedzīvojumiem vīna pagrabā. Un par bērnu grāmatas rakstīšanu arī. Un kā Bernards piespiedu kārtā pavadīja dienu ārpus grāmatnīcas. Dilans Morans man arī traki patīk, biju arī Rīgā uz viņa standapiem.
    Vai esi skatījusies “Flight of Conchords”, par divu jaunzēlandiešu mūziķu dzīvi Ņujorkā? Tajā ar absurdumu viss ir vislabākajā kārtībā + lieliskas dziesmiņas.

    Patīk

  3. Paldies par foršo aprakstu! Black Books man gadījās noskatīties jau kaut kad sen 1. janvārī. Pilna istaba tādu pagurušu skatītāju un visi smejas locīdamies. Viens no labākajiem Jaunā gada sākumiem ever. Nesen noskatījos Catastrophe – arī ļoti patika.

    Patīk

Komentēt